Skuhala sem sok oz. sirup, ki ga redčimo z vodo in pijemo hladnega, mrzlega, toplega, ... kakor nam paše. Lahko je tudi kot sladilo čaja:) zakaj pa ne ;)
Akacijev sok oz. sirup skuham enako kot vsakega drugega. Torej vedno naberem cvetje ali listje, odvisno od rastline...
Cvetje naberem pri LIPI, REGRATU, BEZGU in AKACIJI.
Liste oz. celo rastlino pa pri MELISI, METI in njima podobnih rastlinah.
Akacijev sirup
Potrebujemo (količino lahko zmanjšamo a ohranimo razmerje):
cvetje (1300 g)
vodo (4,5 l)
sladkor (4 kg)
citronsko kislino (50 g oz. 2 zavojčka ali po želji več, npr. 3 zavojčke kar znese 75 g)
7 steklenic (pri zgornjih količinah dobimo približno 7 l soka)
Naberemo cvetje (ki so v nekakšnih grozdih in se krasno smuka iz vejic).
Nabrala sem 1300 g cvetja,
to je zelo veliko, a kaj naj če je tako fino nabirat ...
... in imaš dva pridna pomočnika.
to je zelo veliko, a kaj naj če je tako fino nabirat ...
... in imaš dva pridna pomočnika.
Nabrano cvetje. Dišiiiiii ....
Cvetje v vodi spremeni barvo.
Po 12 urah (ali največ po 24 urah) tekočino precedimo.
Na cedilo poveznemo zelo gosto gazo oz. filter (za kavomate).
Jaz uporabim Tosamino plenično podlogo (oz. krpico).
Cvetje ožamem med dlanmi, da iztisnem čim več vode.
Na cedilo poveznemo zelo gosto gazo oz. filter (za kavomate).
Jaz uporabim Tosamino plenično podlogo (oz. krpico).
Cvetje ožamem med dlanmi, da iztisnem čim več vode.
Tekočino, ki je rjavkasto obarvana, nalijemo v lonec in pričnemo segrevati.
Dodamo sladkor in med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi.
Dodamo sladkor in med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi.
Med segrevanjem dodamo citronsko kislino.
Jaz nastali sirup le močno segrejem, ne pa zavrem.
Na gladini se naredijo penice, ki jih z žlico odstranim.
Ko sirupu dodamo kislino spremeni barvo.
Videti je kot čarovnija.
Postane lepo rdečkaste barve. Nenavadno, saj je cvetje belo :)
Sirup nalijemo v čiste steklenice in še vroče zapremo.
Pomembna je priprava steklenic. Res jih očistimo temeljito. Jaz oprane še mokre dam v hladno pečico, ki jo segrevam do 100 stopinj. Pustim 10 minut in sirup nalijem v vroče steklenice. Takoj pokrijem.
Pri nas se sirup ne pokvari, (ker ga prej spijemo...) Včasih skuham veliko različnih okusov, ki sem jih naštela že zgoraj, tako da je v jeseni 20 l sirupa ali več. Zato vsega ne spijemo v enem letu, a se vseeno ne pokvari.
Doma me že malo kregajo, da morajo ves čas piti te moje "zvarke", zato bom letos naredila le akacijevega, ki je res najboljši... no mogoče še melisinega ... hihihi...
Na zdravje :)