da jo radi jejo še drugi družinski člani, mi ni všeč, ker zame manj ostane :))))))))
Takole naredim.
Sestavine za kvašeno testo
1 kg bele moke
3 rumenjaki
10 dag sladkorja
10 dag masla
5 dcl mleka
4 dkg kvasa
sol (18 g)
Če katera še ni delala kvašenega testa, opišem kako to storimo.
V lonček zlijemo pol deci toplega mleka, vanj nadrobimo kvas in posujemo z žličko sladkorja.
Počakamo, da vzhaja.
Počakamo, da vzhaja.
Preostalo mleko, maslo, sladkor in sol
segrejemo, da se vse sestavine lepo stopijo.
Moko stresemo v posodo (po potrebi jo presejemo).
V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z raztopljenimi sestavinami,
dvignjen kvas in dodamo rumenjake.
V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z raztopljenimi sestavinami,
dvignjen kvas in dodamo rumenjake.
S kuhalnico ugnetemo testo. Jaz vedno mešam in stepam v isto smer;) Moko dodajam oz. pobiram s kuhalnico iz roba posode počasi, da ne nastanejo grudice.
Hlebček ugnetenega testa posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo ali pokrovom, če imamo takšno posodo za vhajano testo in ...
... počakamo, da se dvigne do dvakratne količine.
Dvignjeno testo stresemo na čist in pomokan delovni pult.
Jaz ga nič več ne gnetem, le razvaljam ga.
Jaz ga nič več ne gnetem, le razvaljam ga.
Za zgornjo količino testa potrebujemo za nadev približno tole:
1,5 dcl krušnih drobtin
2 - 3 dcl smetane (jaz jo pobiram iz skuhanega domačega mleka)
30 dkg skute
sladkor po okusu
3 beljake (ostanejo od testa)
15 dkg masla
narezan drobnjak (vsaj dve pesti, odvisno kako močen okus želimo)
V stopljeno maslo zmešamo drobtine. Zmešamo skupaj s sladko smetano.
Zmešamo drobnjak, sladkor in skuto.
Stepemo beljake in jim dodamo 2 žlici sladkorja.
Vse skupaj zmešamo, s prstom poskusimo ... in še sladkamo po okusu.
Testo razvaljamo približno 1 do 1,5 cm debelo. Premažemo ga z nadevom - čisto do roba ;)
Na spodnjem daljšem robu pričnemo zvijati potico. Med zvijanjem testo vedno rahlo vlečemo proti sebi in navzgor. Ko pa zvijamo naprej, poskusimo nadev "tlačiti" v notranjost:)
Jaz pečem v pravokotnem pekaču ali treh ozkih pekačih, zato kačo razdelim na tretjine. Pomagam si tako da z dlanmi pomerim dolžino pekača in nato odmerim tretjine:) Z nožem razrežem ...
... kače položim v pekače oblečene s peki papirjem. Pustim, da se potica dviguje še približno 20 minut (lahko tudi več).
Nato potičke dam v 200 stopinj ogreto pečico (vsaka pozna svojo pečico in naj se ravna po izkušnjah z njo). Čez 15 minut temperaturo zmanjšam na 180. Pečem, da lepo porumeni, po potrebi pokrijem z alu folijo, da je zagotovo pečena spodaj in zgoraj ne zažgana.
in tara....
Ko se shladi, da je le še topla (če uspem počakat - ponavadi ne supem) jo narežem
in uživaaaaaam. Privoščim jo tudi drugim, sploh hči jo obožuje enako močno kot mamica;)
in uživaaaaaam. Privoščim jo tudi drugim, sploh hči jo obožuje enako močno kot mamica;)
Dober tek!
Mljaska!
OdgovoriIzbrišiNe dvomim, da se v ustih kar stopi. Pri nas gre pehtranka takole večkrat v promet!
Joj, sline mi kapljajo ob zadnjih dveh slikah!
Tina , ne govor, komaj čakam jutr, da jo bom naredila :) Sej ni čudno, da ne morem shujšat:))))
OdgovoriIzbrišiČudovita je :)!
OdgovoriIzbrišihaha..jst pa iščem po googlu en recept za drobnjakova potico, pa najdem tole :))) grem spečt, boš jutr povedala oceno ;)
OdgovoriIzbriši