sobota, 7. april 2012

Potratna potica

Za tiste, ki imajo radi res dobro sladico in ki jih ne mine, ko preberejo "čas priprave 4 ure" :)
Gremo, akcija! (na hitro sem naredila objavo, ker sem obljubila, da pokažem potratno potičko ;))

Sestavine za pekač velikosti približno 25x40 cm (ali 30x35), višina gotove sladice približno 10 cm.
Potica pripravljena po tem receptu je fino sočna in ravno prav sladka:) skratka odlična:)

Biskvit
3 jajca
125 g sladkorja
125 g moke
1/2 pecilnega praška

Zmešamo sneg in dodamo polovico sladkorja. Rumenjake zmešamo penasto s preostalim sladkorjem, dodamo 3 žlice vrele vode. Na rahlo zmešamo rumenjake, moko s pecilnim in sneg. Pečemo pri 180 stopinjah, približno 10 minut.


Kvašeno testo
700 g moke
120 g sladkorja
120 g margarine
20 g kvasa
3 rumenjaki
50 ml ruma
200 ml mleka
limonina lupinica
10 g soli

Kvašeno testo pripravimo kot običajno. Potek dela si lahko pogledate tukaj.

Orehov nadev
600 g mletih orehov
30 g margarine
100 ml mleka
2 jajci
200 g sladkorja
200 ml kisle smetane (ali sladke ali smetane iz kuhanega mleka)
limonina lupinica
rum po okusu

Orehe poparimo z vrelim mlekom, dodamo vse ostale sestavine (rumenjaka, limonino lupinico, rum, sladkor, smetano. Margarino stopimo, iz beljakov pa stepemo sneg. Vse skupaj rahlo premešamo.


Skutni nadev
1 kg skute
250 ml kisle smetane
100 g sladkorja
1 zavitek vaniljinega sladkorja
1 jajce
limonina lupinica

 Za ta nadev vse sestavine damo v posodo in zmešamo.

Sestavljanje potice:

Vzhajano testo razdelimo na dva dela (1/3 za zgornji del, 2/3 za dno in stranice). Razvaljamo večji del ter z njim obložimo pekač - tudi stranice. Namažemo s polovico orehovega nadeva, ...

 .... nato še s polovico skutinega nadeva.

 Prekrijemo s pečenim biskvitom (ne skrbite, ne bo ostal suh, med pečenjem se bo navzel vlage iz nadevov).

Tretjino kvašenega testa zvaljamo in odrežemo pravokotnik velikosti pekača.
Odrezke položimo po robu pekača.

Ponovno premažemo z drugo polovico orehovega nadeva.

Nato še z drugo polovico skutinega nadeva.

S pravokotnikom testa pokrijemo vse plasti. z zobotrebcem naluknjamo do dna. Pustimo, da vzhaja še 20 minut, nato pečemo v naprej ogreti pečici pri 180 stopinjah približno eno uro oz. da se lepo zapeče.

Serviramo hladno, saj je topla dokaj mehka in se ob rezanju seseda. 



Dober tek :)

1 komentar: