ponedeljek, 23. april 2012

Regratov sirup

Nekateri mu pravijo sirup, drugi med. Jaz se ne trudim, da bi bil gost, zato mu pravimo kar sirup. Uporabljamo ga za napitke - hladne in tople. Hči ga rada meša s hladno vodo, da se z njim odžeja. Odličen je v čaju, v sadnem ali v zeliščnem Ne trudimo se, da bi se obdržal na kruhu na poti od mize do ust, saj je preveč tekoč:))))) Gostejšega dobimo tako, da ga kuhamo dalj časa in izparevamo vodo. V tem sam ane vidim smisla, če bi želela gostejšega bi mu enostavno dodala še več sladkorja. Jaz mešam vodo in sladkor v razmerju 1:1.

 Naberem cvetove. Stehtala sem jih in bilo jih je 750 g 
(ena velika plastična posoda 4,6 litra)

Cvetove stresem v veliko posodo in jih prelijem z 1,75 l vrele vode. 
Pokrijem in pustim stati en dan.


Naslednji dan cvetove precedim preko filtra. Uporabim kar Tosamine suhe krpice, ki so zelo goste in zadržijo čim več prahu. Cvetove še močno stisnem, da odstranim iz njih čim več vode. Tekočino zlijem nazaj v čist lonec. Dobim približno 2 l tekočine, ki ji dodam 2 kg sladkorja. Segrejem in mešam, da se sladkor stopi. Ne zavrem, da ohranim čim več zdravilnega v sirupu. Vroče nalijem v čiste steklenice in takoj pokrijem. Jaz uporabim manjše steklenice, recimo od kakšnega piva. Ker je sirup tekoč, ga tako lažje zlivamo kot iz kozarčkov. Poleg tega je fino, da steklenica ni prevelika, da se sirup hitreje porabi. Če imamo sirup odprt dalj časa, je primerno da ga hranimo v hladilniku. Ker ni v njem nikakršnih dodatkov, se sicer odprtemu na sobni temperaturi hitro razvije plesen.


p.s.
Potrudila se bom in naredila še etikete;) Takšno domačo reč - zvarek, kot pravi moj mož, včasih tudi podarim ljubiteljem domačega, zato bo etiketa prišla prav ;)
Slikco pripnem naknadno:)

sobota, 7. april 2012

Potratna potica

Za tiste, ki imajo radi res dobro sladico in ki jih ne mine, ko preberejo "čas priprave 4 ure" :)
Gremo, akcija! (na hitro sem naredila objavo, ker sem obljubila, da pokažem potratno potičko ;))

Sestavine za pekač velikosti približno 25x40 cm (ali 30x35), višina gotove sladice približno 10 cm.
Potica pripravljena po tem receptu je fino sočna in ravno prav sladka:) skratka odlična:)

Biskvit
3 jajca
125 g sladkorja
125 g moke
1/2 pecilnega praška

Zmešamo sneg in dodamo polovico sladkorja. Rumenjake zmešamo penasto s preostalim sladkorjem, dodamo 3 žlice vrele vode. Na rahlo zmešamo rumenjake, moko s pecilnim in sneg. Pečemo pri 180 stopinjah, približno 10 minut.


Kvašeno testo
700 g moke
120 g sladkorja
120 g margarine
20 g kvasa
3 rumenjaki
50 ml ruma
200 ml mleka
limonina lupinica
10 g soli

Kvašeno testo pripravimo kot običajno. Potek dela si lahko pogledate tukaj.

Orehov nadev
600 g mletih orehov
30 g margarine
100 ml mleka
2 jajci
200 g sladkorja
200 ml kisle smetane (ali sladke ali smetane iz kuhanega mleka)
limonina lupinica
rum po okusu

Orehe poparimo z vrelim mlekom, dodamo vse ostale sestavine (rumenjaka, limonino lupinico, rum, sladkor, smetano. Margarino stopimo, iz beljakov pa stepemo sneg. Vse skupaj rahlo premešamo.


Skutni nadev
1 kg skute
250 ml kisle smetane
100 g sladkorja
1 zavitek vaniljinega sladkorja
1 jajce
limonina lupinica

 Za ta nadev vse sestavine damo v posodo in zmešamo.

Sestavljanje potice:

Vzhajano testo razdelimo na dva dela (1/3 za zgornji del, 2/3 za dno in stranice). Razvaljamo večji del ter z njim obložimo pekač - tudi stranice. Namažemo s polovico orehovega nadeva, ...

 .... nato še s polovico skutinega nadeva.

 Prekrijemo s pečenim biskvitom (ne skrbite, ne bo ostal suh, med pečenjem se bo navzel vlage iz nadevov).

Tretjino kvašenega testa zvaljamo in odrežemo pravokotnik velikosti pekača.
Odrezke položimo po robu pekača.

Ponovno premažemo z drugo polovico orehovega nadeva.

Nato še z drugo polovico skutinega nadeva.

S pravokotnikom testa pokrijemo vse plasti. z zobotrebcem naluknjamo do dna. Pustimo, da vzhaja še 20 minut, nato pečemo v naprej ogreti pečici pri 180 stopinjah približno eno uro oz. da se lepo zapeče.

Serviramo hladno, saj je topla dokaj mehka in se ob rezanju seseda. 



Dober tek :)

ponedeljek, 2. april 2012

Robertove rezine

Tako se uradno imenujejo - Robertove rezine, moj mož je pa pogruntal, da imajo pravo ime, ker so te rezine kot pravi "njegove sorte sladica":)


Recept 
Sestavine zadostujejo za pekač velikosti približno 27x35 cm, višina pečenega biskvita je približno 1,5 do 2 cm, višina celotnega končanega peciva pa približno 5 do 5,5 cm.

Sestavine za testo
10 beljakov
28 dag sladkorja
28 dag orehov
2 žlici kakava
2 žlici moke

Beljake stepemo v trd sneg, postopoma dodamo sladkor, mlete orehe, kakav in moko. Spečemo v naoljenem in pomokanem pekaču ali pekaču, ki ga obložimo s peki papirjem. Pečemo toliko časa, da biskvit odstopi od stene pekača.

Medtem pripravimo kremi.
Rumena krema
4 dcl mleka
20 dag sladkorja
6 žlic moke
6 rumenjakov
25 dag margarine

Mleko in sladkor skuhamo skupaj z moko in rumenjaki. 
Na minimalnem ognju ves čas dobro mešamo.
 
V ohlajeno maso umešamo penasto zmešano margarino.

Rjava krema
4 rumenjaki
2 jajci
25 dag sladkorja v prahu
8 dag čokolade
25 dag margarine

Rumenjake, jajca in mleti sladkor skuhamo nad paro. 
Ko se zmes ohladi dodamo penasto umešano margarino.

Čokoladni obliv
15 dag čokolade
10 dag margarine
2 žlički olja

Obliv pripravimo nad paro.

Pečen biskvit premažemo s temno kremo, nato še s svetlo. Kremo na biskvit naložimo z žlico in razmažemo, enako na manjše kupčke naložimo še drugo kremo in previdno ter počasi razmažemo. Prelijemo s čokoladnim oblivom.

Pecivo shranimo na hladno, da se čokoladni preliv strdi. Narežemo na rezine in serviramo.
Za rezanje jaz uporabim zelo majhen nožek z zelo drobnim žagica rezilom. Reže se odlično, brez da bi nož segrevala v vroči vodi.  Med rezanjem ga občasno obrišem, da ne "umažem" rezin.


Dober tek!