Recept
Sestavine za testo:
250 g bele moke70 g margarine
70 g sladkorja
2 jajci
1/2 zavitka pecilnega praška
1 žlička kisle smetane
Vse sestavine dodamo v posodo in iz njih naredimo testo.
V hladilniku naj počiva pol ure.
Sestavine za nadev:
500 g očiščene rabarbare (stebel)80 g sladkorja
cimet
2 zavitka vanilijevega sladkorja
Rabarbarina stebla operemo in olupimo. Jaz sem to naredila tako, da sem konico majhnega nožka pravokotno na steblo potisnila tik pod tanko kožico stebla in povlekla v smeri stran od stebla. Na vsakem steblu sem to ponovila tolikokrat, da ni imel več olupka oz. kožice. Se kar fino povleče stran:)
Stebla prerežemo vzdolžno, nato jih narežemo na 3 cm dolge koščke. Stresemo jih v posodo in potresemo s sladkorjem in cimetom. Pustimo stati pol ure.
Sestavine za preliv:
50 g sladkorja3 rumenjaki
250 ml sladke smetane
100 ml kisle smetane
Sestavine za preliv ročno zmešamo v posodi.
Potek dela
Testo zvaljamo v obliko pekača in ga položimo v pekač, ki smo ga prej
zaščitili s peki papirjem. Pripravljeno rabarbaro potresemo po testu.
Ker je v mojem primeru rabarbara spustila od sebe veliko soka, sem testo potresla s približno 5 žlicami krušnih drobtin. Pečemo pri 180 stopinjah 10 minut.
Nato vzamemo iz pečice in prelijemo s prelivom.
Damo nazaj v pečico in pečemo, da preliv lepo zarumeni (približno pol ure).
Pustimo, da se torta v pekaču shladi, šele nato odstranimo obroč in serviramo.