ponedeljek, 23. april 2012

Regratov sirup

Nekateri mu pravijo sirup, drugi med. Jaz se ne trudim, da bi bil gost, zato mu pravimo kar sirup. Uporabljamo ga za napitke - hladne in tople. Hči ga rada meša s hladno vodo, da se z njim odžeja. Odličen je v čaju, v sadnem ali v zeliščnem Ne trudimo se, da bi se obdržal na kruhu na poti od mize do ust, saj je preveč tekoč:))))) Gostejšega dobimo tako, da ga kuhamo dalj časa in izparevamo vodo. V tem sam ane vidim smisla, če bi želela gostejšega bi mu enostavno dodala še več sladkorja. Jaz mešam vodo in sladkor v razmerju 1:1.

 Naberem cvetove. Stehtala sem jih in bilo jih je 750 g 
(ena velika plastična posoda 4,6 litra)

Cvetove stresem v veliko posodo in jih prelijem z 1,75 l vrele vode. 
Pokrijem in pustim stati en dan.


Naslednji dan cvetove precedim preko filtra. Uporabim kar Tosamine suhe krpice, ki so zelo goste in zadržijo čim več prahu. Cvetove še močno stisnem, da odstranim iz njih čim več vode. Tekočino zlijem nazaj v čist lonec. Dobim približno 2 l tekočine, ki ji dodam 2 kg sladkorja. Segrejem in mešam, da se sladkor stopi. Ne zavrem, da ohranim čim več zdravilnega v sirupu. Vroče nalijem v čiste steklenice in takoj pokrijem. Jaz uporabim manjše steklenice, recimo od kakšnega piva. Ker je sirup tekoč, ga tako lažje zlivamo kot iz kozarčkov. Poleg tega je fino, da steklenica ni prevelika, da se sirup hitreje porabi. Če imamo sirup odprt dalj časa, je primerno da ga hranimo v hladilniku. Ker ni v njem nikakršnih dodatkov, se sicer odprtemu na sobni temperaturi hitro razvije plesen.


p.s.
Potrudila se bom in naredila še etikete;) Takšno domačo reč - zvarek, kot pravi moj mož, včasih tudi podarim ljubiteljem domačega, zato bo etiketa prišla prav ;)
Slikco pripnem naknadno:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar