nedelja, 29. januar 2012

Skutna pita s slivami

Jeseni je ponavadi preveč sadja, da bi vsega porabili. Marmelade zadnjo jesen nismo kuhali, ker imamo še zaloge. Slive sem izkoščičila in posušila, nekaj pa zamrznila. Zamrznjene so pozimi odlične za pito.

Za krhko testo potrebujemo:
30 dag moke
20 dag margarine
10 dag masla
2 rumenjaka
4 žlice ruma
2 žlici kisle smetane
2 žlici sladkorja
ščepec soli
ščepec pecilnega praška

Za skutni nadev potrebujemo:
50 dag skute
1 dcl sladke smetane
sladkor po okusu
vanilin sladkor

Za slivov nadev potrebujemo:
80 dag izkoščičenih sliv (zmrznjenih, svežih ali odcejenih iz kompota)
sladkor po okusu
mleti cimet in klinčke

Za beljakov nadev potrebujemo:
2 beljaka
2 žlici sladkorne moke

 Vse sestavine za krhko testo zmešamo v skledi.

Testo najprej zvaljamo, nato ga položimo v pekač. Za tolikšno količino sestavin je primeren pekač ovalne velikosti 34 x 24 cm (oz. podobna velikost, poljubne oblike). Testo potlačimo na enako debelino in razporedimo po pekaču kar s prsti. Rob obrežemo in odvečno testo potlačimo na dno.

 Vse sestavine za skutni nadev zmešamo skupaj. Sladkorja dodamo po želji, lahko tudi nič:)

Skutni nadev enakomerno razporedimo po testu.

 Slive pričnemo zlagati na skutni nadev od zunanjega roba proti notranjosti. Zlagamo jih čim bolj pokončno in z lupino navzgor. Če smo imeli slive v skrinji, jih prej odtajamo in odtečemo na cedilu.

 Zložene vse slive :) Če kakšna ostane, jo na koncu vrinemo med ostale:)

 Slive posujemo s sladkorjem ter z zmletim cimetom in klinčki. Količina sladkorja in posipa po želji:)

Pito pečemo v pečici  pri 180 do 200 stopinj (vsaka sama pozna svojo pečico:)). Jaz sem pekla na spodnjem stadiju, da se testo zagotovo zapeče. Ko je pita pečena (vidimo da je testo pri robu rjavkasto), preko slivovega nadeva z žlico zložimo sneg, ki smo ga stepli iz dveh beljakov in sladkorne moke. 

Pito damo v pečico še za toliko minut, da snežena srajčka lepo porjavi. Tokrat pekač damo na najvišji stadij, da se beljakov nadev hitreje zapeče. Naj vas ne skrbi, če je na piti sadna tekočina od sliv. Ko se bo shladila, bo tekočina "izginila" v pito:)

Pito serviramo, ko se ohladi, saj je topla prevlažna in bi se sesedla:)
Dober tek!

Objava na portaluViva

Ni komentarjev:

Objavite komentar