sobota, 24. december 2011

Rudolf

Slab teden pred božičem je mož slučajno našel eno luštno fotko muffinov, ki so bili oblikovani v jelenčke - Rudolfe. Strašno luštni so bili. Robert je razkazoval fotko in zdelo se mi je, da me izziva... daj ženka, speci jih ;) Ideja za izvedbo je res super, tiste sorte, ko si zraven misliš "kako hudiča se nisem jaz izmislila česa takega". Tako enostavno a tako super.
Odločitev je padla! Pa jih specimo! Prav luštna božična popestritev bojo. Kupim še pekač prave velikosti za muffine - premer 6 cm in papirnate posodice.


Odločila sem se, da spečem za glavo kar čokoladno-bananine muffine.
Sestavine za testo (za 16 kosov premera 6 cm)

1,5 skodelice moke 
1 skodelica sladkorja 
1/4 skodelice kakava v prahu 
1/2 čajne žličke soli
1 čajna žlička jedilne sode 
1/4 čajne žličke pecilnega praška 
2skodelici zmečkanih zrelih banan
1/3 skodelice rastlinskega olja 
1 jajce 
1 skodelica narezane mlečne čokolade

V posodi zmešamo moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo, sol in pecilni prašek. 


V drugi posodi zmešamo zmečkani banani z oljem in jajcem. 



Mokre sestavine vmešamo k suhim. Čisto na koncu dodamo še čokoladne koščke (narežemo kar z nožem, najprej v eno stran, nato še v drugo).


Papirnate posodice položimo v pekač za muffine in jih napolnimo z maso. Posodice napolnimo nekako do polovice (in upamo, da bo to ravno prav). Zaželjeno je, da se masa dvigne malenkost čez rob papirnate posodice in da na sredini ne nastane hribček. 


Le tako pečen muffin bo primeren za izdelavo Rudolfa. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo od 20 do 25 minut. Meni je uspelo. Ravno prav visoki:)))


Glave so pripravljene. Potrebujemo še gobčke. Ker v trgovini nisem našla primernih piškotov, da bi si prihrranila delo in čas, sem jih spekla sama.

Sestavine za piškote/gobčke
110 g moke
100 g margarine
1 rumenjak
žlica kakava v prahu
40 g sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor

Vse sestavine zmešamo v posodi in nato pregnetemo, da dobimo gladko testo. 


Iz njega oblikujemo kroglice, ki jih med dlanmi sploščimo, da dobimo kroge premera približno 3,5 cm. To bo primerno velik gobček za muffin premera 6 cm. Testo ne vsebuje pecilnega, zato med pečenjem hlebčki/gobčki ne bodo narasli. Pečemo jih pri 175 stopinjah, da rahlo porjavijo.


Tako. Zdaj pripravimo še maso za "lepljenje" delov. Za lepilo zmešamo eno veliko žlico limoninega soka z mletim sladkorjem, ki ga dodamo toliko, da je masa primerno tekoča oz. gosta. Masa se suši na zraku.


Za oči tretjino sladkorne mase zgostimo s toliko sladkorja v prahu, da dobimo maso, iz katere lahko med dlanmi oblikujemo primerno velike kroglice za oči.


Za rogovje potrebujemo slane prestice. Za noske uporabimo rdeče M&M bonbončke.
Rjava zrkla narišemo s stopljeno čokolado ali rjavo pasto za okraševanje tort, ki jo kupimo v tubici. 


Rogovje in noske pritrdimo/prilepimo s sladkorno maso. Iz goste sladkorne mase oblikujemo kroglice, ki jih pritrdimo za oči. Z rjavo maso jim na koncu narišemo še očke.


In ... taraaaaaa:) Niti ni tako zahtevno kot je videti na prvi pogled. Časovno pa... recimo slabi dve urici z okraševanjem. Luštni so - sploh za prvič so mi vredu uspeli. Prihodnje leto bodo še lepši;) Pri nas jih bomo uporabili za okrasitev božičnega pogrinjka. To pa pokažem kasneje, kako bo videti:)
Rudolfi so super ideja tudi za božične zabave, za obdarovanje otrok in nasploh za ustvarjanje veselja:)

Pa lepo praznujte! Ni potrebno, da je vse kot iz škatlice in perfektno, pomembno je, da smo skupaj s tistimi, ki jih imamo radi in da smo nasmejani.


P:S.
Dodajam še fotko izdelka moje Zale, ki zna presenetit s svojo izvirnostjo in ustvarjalnostjo:) Bravo Zala!
Če je mami naredila same Rudolfe, bo vsaj en medo fin za popestritev ;) Podoben je njenemu medveku z imenom Mima:), ki še vedno spi z njo...  ali pa ona z njim ;)




5 komentarjev:

  1. Ja, lej jo, no... pa nič nisi dala vedet, da imaš blog! Všeč mi je, kar tako naprej! Te že linkam pri sebi. Pa lepe praznike!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, Diana:) Nisem se hotela prekmalu hvalit;) se mora nabrat malo več materiala:) nisem tako pridna kot ti;) Uživaj.

    OdgovoriIzbriši
  3. ideja super!
    uspela pa je tudi tebi! krasna dekoracija med ostalimi dobrotami!

    OdgovoriIzbriši
  4. ... hvala, pa tudi dobri so bili;) slane prestice niso prav nič motile sladkega okusa:)

    OdgovoriIzbriši
  5. može molim vas na hrvatskom

    OdgovoriIzbriši