nedelja, 5. februar 2012

Izdelava lasulje

V pustnem času se marsikdo odloči, da bi se vsaj za en dan prelevil v nekaj, kar ....
Pustni kostumi so dokaj poceni, to ni problem, a ravno nizka cena povzroči, da isti ksotum, lasuljo, pripomočke ... kupi mnogo ljudi. Ni prijetno, ko na pustni zabavi šest ljudi nosi isti kostum, štirje enako lasuljo itd. Ravno zaradi tega nekateri radi kostume izdelamo sami, tako vemo, da bodo edinstveni. Pri izdelavi pa tudi uživamo, drugi užitek je ob zadovoljstvu rezultata in požetih aplavzih.
Že pred mnogimi leti, ko se mi je bolj zdelo škoda denarja ali pa ga sploh nisem imela, kot pa da ne bi želela imeti "made in China" lasulje, sem sama izdelala lasuljo za klovna. Kasneje tudi za indijanko.


Takole sem se lotila lasulje za klovna:
Na glavo nataknemo hlačni del najlonskih nogavic. Najlonko napnemo na glavi, stisnemo in zavežemo. Odvečno najlonko odrežemo. Narišemo linijo kjer bo potekal venec las oz. kje se konča klovnova pleša.


Pripravimo lase. Uporabimo lahko volno, poljubno prejo,.... ali pa podremo star pleten pulover. Tako dosežemo, da so lasje skodrani. Super izgleda! Volno navijemo okrog kartona širine kolikor želim, da bodo lasje dolgi, koliko rželimo. Upoštevajte, da so na karton naviti lasje (oz. volna) stegnjeni, potem se bodo spet skrčili. Volno prevežemo na enem robu kartona - približno na vsakih nekaj centimetrov. Tako bomo imeli za izdelavo zvezane šopke volne, kar bo priročnejše za izdelavo. Šope pripravljenih las prerežemo in odstranimo karton.


Šope zložimo v polkrožno linijo, ki naj bo dolžine kot je linija narisana na najlonki na glavi. Zložene lase po robu zlepimo s samolepilnim trakom.


Najlonko snamemo iz glave ter na linijo s šivalnim strojem prišijemo lase. Šivamo kar čez lepilni trak, ki naj bo obrnjen navzgor, da čez trak drsi tačka šivalnega stroja. Že pri pripravi šopkov moramo biti pozorni, da niso predebeli, da bo stroj zmogel šivanje. Lasuljo poveznemo nazaj na glavo in klovna po potrebi sfriziramo. Na rob pleše prišijemo klobuček, rožo ali drug poljuben okras.


Tale lasulja je izdelana na podoben način, le za manjšo glavico :) Namesto najlonke sem sešila kapico iz raztegljivega materiala, da male bučke ni zeblo.


Lasulja za indijanko pa je izdelana prav tako na najlonsko osnovo. Lasje so pripravljeni v dolgih šopih črne debele volne in zlepljeni na en samolepilni trak po sredini, kjer je prečka. Kiti sta spleteni, ko lasuljo poveznemo na glavo. V kiti vpletamo barvne trakove, da lasuljo popestrimo.


p.s.
Če so zgornja navodila premalo natančna, boste nazorna navodila za izdelavo klovnove lasulje našli v reviji Unikat, št. 27, jan/feb 2005 (ki jo lahko naročite v uredništvu ali izposodite v knjižnici:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar