sreda, 1. februar 2012

Pustni kostum žabji princ

Pustne kostume sem, če se je le dalo, šivala in izdelovala tudi za svoje tri mlajše sestre. Ena od njih, natančneje moja druga sestra, je pred, eeeeemm..., veliko leti, želela za en dan postati žabji princ. Še preden je žabca poljubila princesa, se ji je želja že izpolnila.

Celoten kostum sem izdelala sama. Iz elastičnega džersija sem sešila zelen puli in pajkice (ta komplet je bil uporabljen mnogokrat). Raztegljivost kompleta je omogočala, da ga je oblekel lahko tudi nekdo, ki mu je bil že malo tesen ali pa smo pač zavihali rokave in hlačnice, če je bil kandidat premajhen:) Krojev sem se običajno lotila kar po domače. Na papir sem obrisala sestrin puli, ki ji je bil prav in ene pajkice... no tako enostavno ravno ni bilo, po potrebi sem še premerila oblačila in tako dobila krojne dele. Pri šivanju džersija ni problem, če kakšna dolžina ni ujemajoča, saj je material raztegljiv in ga lahko med šivanjem po potrebi nekoliko povlečemo. Ne pozabite, da je raztegljive materiale potrebno šivati s šivanko za džersi (če uporabljate navadni gospodinjski šivalni stroj).


Da je nebi prepoznali v obraz, sem sešila kar nek žakeljček. Ko sem ga večkrat nataknila na njeno glavoin popravila ter ji je velikost ustrezala, sem označila, kje ima oči. Na sprednjem delu sem izrezala v žakeljčku luknjici skozi kateri je gledala. Za velike žabje oči sem uporabila pink-ponk žogici. Vsako sem do polovice oblekla v blago. Blago sem na žogici zalepila s sekundnim lepilom. zadnji del oči sem s šivanko prišila tik nad luknjici na žakeljčku. Na bela dela oči sem z vodoodpornim črnim flomastrom narisala zrkla. Usta, ki sem jih značila, ko je imela sestra žakeljček na glavi, sem izrezala iz rdečega džersija in jih s cik-cak šivom prišila na svoje mesto. Paziti moramo, da ne uporabimo neraztegljivega blaga, saj se žakeljček na glavi raztegne, da je lepo oprijet. Krono sem izdelala iz kartona in jo poškropila z zlato. Lahko bi jo naredila tudi iz zlatega kartona. Po želji jo okrasimo s kamenčki. Na štirih točkah sem skozi krono s šivanko naredila luknjice in krono z ročnim vbodom zašila na žakeljček. To najlažje naredimo, ko ima oseba žakeljček na glavi. A bodimo zelo previdni, ko šivamo z roko blago potegnemo od glave.



Poseben izziv so bile žabje roke, ki naj bi imele zadebeljene konice. Narisala sem kroj za rokavice. Spet po domače. Na papir sem obrisala eno volneno rokavico. Na koncu sem dorisala krogce. Kroj sem prerisala na dvojno blago. Rokavice nisem izrezala, ampak sem šivala kar po zarisani liniji. Šele zašito rokavico sem izrezala in zarezala med prsti. Paziti je treba, da zarežemo pri korenih prstov do šiva a ne prerežemo šiva! Izrezano rokavico sem obrnila na pravo stran. V konice sem napolnila koščke vate, nato pa konce prstov zašila tik pod odebelitvijo, da vata nebi zlezla v prst. Zadovoljna sem bila z rešitvijo, sestra pa tudi s svojimi žabjimi kraki:)



Takole je bil videti naš zaljubljeni žabji princ:)

3 komentarji: